Ja hoor, het is weer tijd voor de volgende wedstrijd voor onze (lichte) dames van de middengroep! Deze keer reizen we niet naar het verre zuiden of het midden van het land. Zondag is het tijd voor weer een wedstrijd op de Amstel. 

De Novembervieren wordt ieder jaar georganiseerd door K.A.R.Z.V. de Hoop, een algemene vereniging in Amsterdam. De naam van de wedstrijd geeft eigenlijk al heel goed weer wat voor wedstrijd het is: er starten alleen maar vieren en het is in november. Dat is natuurlijk allemaal veel te kort door de bocht, er zit veel meer achter. 

Alleen vieren mogen de wedstrijd dus starten, dat betekent 4+ en 4*. Zoals bijna alle najaarswedstrijden zijn het allemaal gestuurde nummers die de wedstrijd starten. Nu zal je vast denken, maar twee boottypes, kan je daar echt een hele wedstrijd mee vullen? Nou, dat kan zeker! Er zijn allemaal verschillende velden uitgeschreven, van junioren tot beginnelingen tot elite velden, alles is mogelijk! 

Ook dit is weer een typische wedstrijd voor middengroepers om te starten, voor de dames dus weer een goede wedstrijd om zich aan de anderen in het veld te meten. En wel 4000 meter om zich aan de anderen te meten… Ik doe het ze niet na, 4k lang staan en doorzetten, dat is al een prestatie op zich. 

Dit keer starten de dames in een ander boottype dan de afgelopen paar wedstrijden, ze roeien nu samen in een 4* met Carlijn Reij als stuur. Helaas kan Mayon er dit keer niet bij zijn, dus maakt Yentl eenmaling een comeback in het wedstrijdroeien. Deze vijf toppers starten dit weekend in de Zegevier, een boot waar ze afgelopen seizoen uiteindelijk allemaal in geroeid hebben en die sinds kort een extra streepje heeft. 

Dan wat over de wedstrijdbaan, een deel van jullie kent de Amstel vast wel van een befaamde bocht die een enorme uitdaging is voor stuurtjes en waar veel voordeel uit gehaald kan worden. Dit weekend wordt er niet over dat stuk van de Amstel geroeid. Een stukje voor de bocht licht de start, waarna de roeiers richting het centrum naar de finish roeien. Hoewel de moeilijkste bocht van de Amstel geen onderdeel van de baan is, wil niet zeggen dat het een makkelijk stuk sturen is. Er zijn drie bruggen met een aantal plotselinge bochten die toch een uitdaging kunnen vormen. Gelukkig is Carlijn een ervaren stuur met een jaar wedstrijdervaring, dus zal ze de dames prima over de finish krijgen. 

Wat nooit oud wordt bij wedstrijdweekenden zijn de vroege ochtenden, de dames starten in het eerste blok van de dag, met een starttijd van 10:30. Het positieve daarvan is dat we relatief vroeg op de dag klaar zijn en rustig alle andere bootjes kunnen bekijken. Ik heb er in elk geval zin in en ben benieuwd naar de mooie prestaties die de dames neer gaan zetten! Als je goed op de hoogte wilt blijven, kijk dan op deze website voor de starttijden en uitslagen. 

Voor iedereen met interesse in wedstrijdroeien, kom vooral een kijkje nemen op de Hoop. Daar heb je uitzicht op de finish en kan je meteen zien waar de Head of the River en de Heineken Roeivierkamp verroeid worden in het voorjaar.