Beste allemaal! 

Ditmaal geen voorbeschouwing van een normale wedstrijd van mij. Dit is de enige echte voorbeschouwing van de 48e editie van de Ringvaart Regatta!  

De Ringvaart Regatta is een wedstrijd alleen voor echte doorzetters. Deze race is maar liefst 100 kilometer lang! De meeste boten zijn er tussen de 11 en de 13 uur mee bezig. De wedstrijd start in Leiden. De boten varen om Schiphol heen, tikken Haarlem aan, en keren terug naar Leiden terug. Via Leidschendam worden dan de laatste 10 kilometer ingezet richting Delft, waar de wedstrijd eindigt bij Lijm & Cultuur. Het is een uitdagende wedstrijd voor roeiers & stuur. Voornamelijk de Kaag, een water dat moet worden doorkruist, wordt als uitdagend ervaren door de hoge golven.  

Naast dat er 100 kilometer moet worden afgelegd, is de laatste 500 meter ook nog eens een onderdeel van de Sprintbokaal. Wát een idee, om na 99,5 kilometer nog de laatste meters te moeten afsprinten.  

Er starten maar liefst drie ploegen van Pelargos dit jaar.  

Als eerste Cormac McKinney! Deze held durft het aan om de Ringvaart in een skiff te starten. Dat is al enkele jaren niet gebeurd. Om deze tocht in je eentje aan te durven is dapper. Hij start in zijn eigen skiff. Hoewel wij hem natuurlijk vooral kennen als zware bal uit EJZ’22, heeft hij in Ierland al een boel ervaring in een skiff. Dat hij dit jaar terugkwam met een skiff op het dak van zijn auto, hadden we allemaal niet verwacht. Maar al te stoer dat hij met zijn eigen materiaal deze ongelooflijke afstand gaat starten!  

Dit jaar hebben we ook weer een Mix8+. Onder het stuurbewind van Nina zal de 8+ varen over de wateren van Noord- en Zuidholland. Nina heeft kennelijk al een tijdje geoefend met moppen tappen. Het is ook niet makkelijk om 12 uur lang vol te lullen! In de 8+ starten Jannick, Yentl, Bauke, Pim, Sophie, Dries, Birgit en Isa. Zij zullen samen de 80 Tinten Geel temmen en deze oude Empacher alle mooie plekken van het land laten zien. 

Ik heb al vaker geschreven over de volgende ploeg: de heren van de 4*. Bram, Maarten, Zander en Tiemen en Kelly worden al maanden gecoacht door Niels Leerentveld. Kelly durft gewoon wéér om de Ringvaart te sturen. Vorig jaar heeft ze namelijk ook al de ploeg “W8 op ons!” gestuurd. Deze ploeg is echt optimaal voorbereid – naast dat ze al maanden regelmatig gaan trainen, zijn ze ook het Rondje Veerhuiseiland gestart. Ongeveer één derde van de afstand, maar toch een goed begin. De ploeg roeit de Ringvaart Regatta om geld op te halen voor het goede doel KWF Kankerbestrijding. Check hier nog even de fundraiser pagina: https://acties.kwf.nl/fundraisers/maartenkapp/pelargos-roeit-voor-het-kwf 

En nu hoor ik iedereen denken: hoe kan ik deze ploegen supporten?! Fantastische vraag. Fiets mee, rijd mee, juich vanaf Den Haag of kijk de livestream!!  

Dit is de exacte route: https://ringvaartregatta.nl/index.php/wedstrijd/route/. Ga in de volgploeg chatgroep die in alle whatsappen is gedeeld! Dan word je regelmatig op de hoogte gehouden. De livestream is hier te volgen: https://youtube.com/live/uzgd_vi7LQ0. Daarnaast zal om 19:00 er een borrel zijn bij de Laak. Zodra de boten langskomen, zullen we allemaal onze fiets pakken om aan te sluiten. Nadat we de boten hebben binnengehengeld bij Proteus, zullen we terugfietsen naar de Laak om daar gezellig na te borrelen en de overwinningen van de roeiers te vieren!  

 Starttijd te Leiden 
Pelargos 4* [127] 8:30 
Cormac McKinney [90] 7:40 
Pelargos/Laak 8+ [87] 7:40 

 

We hopen zo veel mogelijk van jullie morgen te zien! Aan de roeiers & stuurtjes: ontzettend veel succes, plezier, en doorzettingsvermogen gewenst. Heel de vereniging staat achter jullie.