De historie van H.S.R.V. Pelargos

De mijlpalen en geschiedenis van Pelargos.

Terug naar vereniging

Den beginne

In een stad waar als vanouds wordt geregeerd zijn studenten niet ver te zoeken. Het studentenleven tierde welig met C.S.H.H. Pallas-Athene als de oudste en grootste van Hofstedelijke verenigingen en corpora. Waar het desalniettemin aan ontbrak was een Haagse studenten roeivereniging. Onze oprichters, destijds nog ingezetene bij Pallas-Athene, zagen deze lacune en begonnen de mogelijkheden te verkennen om een studenten roeivereniging op poten te zetten.

Zodoende werden de gesprekken op initiatief van Peter in den Bosch in 2000 geopend. Dat jaar betrof het vooral oriënterende gesprekken tussen studenten met het verdere doel om een operationeel plan in elkaar te zetten. Dit verliep voorspoedig en in de zomer van 2001 waren we in de volgende fase beland. Er werd besloten dat we als zustervereniging van C.S.H.H. Pallas-Athene zouden beginnen onder de naam H.S.R.V. Pelargos, het Griekse woord voor Ooievaar. Het roeien kon worden gedaan bij de burger vereniging R.V. de Laak.

Nu was het punt aangekomen waarop het zorgvuldig voortgebrachte plan moest worden uitgevoerd. De praatgroep werd een werkgroep, er werden taakgebieden aangewezen en het aantal vergaderingen werd opgeschroefd. Aan de praktische kant veranderden er ook zaken; de roei instructielessen die het Bureau Hogeschoolsport aanbood werden vanaf toen uitgevoerd door Pelargos zelf, er werden borrels georganiseerd en de eerste ploegen werden gevormd. Waar deze in het roeiseizoen 2001-2002 voor eerste maal deelnamen aan nationale competitieve roeiwedstrijden. De contouren van een karakteristieke studenten roeivereniging beginnen vorm aan te nemen binnen Pelargos.

Eerste ALV

Na een training wordt op 2 mei 2002 de eerste Algemene Ledenvergadering (ALV) van Pelargos gehouden. Hier wordt een gedeeltelijk bestuur benoemd en worden Gerard Bakker, Joep de Groot en Niels Leerentveld aangewezen om de dan vastgestelde statuten te deponeren bij de notaris. Vanaf 2 mei 2002 is Pelargos een studenten roeivereniging in oprichting.

Eerste overwinning

In het weekend van 18 en 19 mei 2002, tijdens de Proteus-Eretes in ’t Kort en in ‘t Lang, behaald Pelargos haar eerste overwinningen in het heren lente C4+ veld. De ploeg roeit hier nog onder de vlag van roeivereniging De Laak, een eigen wedstrijdtenue heeft Pelargos dan nog niet. De eerste (competitie)blikken zijn hiermee een feit.

Officiële oprichting

Op 14 augustus 2002 worden de statuten gedeponeerd en is de Haagse Studenten Roeivereniging Pelargos officieel opgericht. Het eerste jaar staat in het kader van het vormen van de vereniging. Tijdens de oprichtingsreceptie in het najaar ontvangt Pelargos van de Gemeente een boot in eeuwige bruikleen; deze wordt de ‘Floris IV’ gedoopt naar de ‘stichter’ van de stad Den Haag. Met deze boot wordt begin september 2003 het officieuze Haagse Kampioenschap gewonnen.

Aansluiting koepelverenigingen

Op 21 februari 2004 treedt Pelargos toe tot de Koninklijke Nederlandsche Roeibond. Door deze toetreding is Pelargos officieel een roeivereniging en mogen wedstrijden in eigen kleuren gestart worden. Op 25 juni 2004 wordt Pelargos lid van de Nederlandse Studenten Roei Federatie, beter bekend als de NSRF.

Eerste overwinning onder eigen vlag en verenigingskleuren

Op 17 april 2004 wint de ploeg ‘Phorcys’ de Skøll Cup in het heren C4+-veld.

Verenigingslied

Op 24 juni 2004 wordt het verenigingslied door de ALV goedgekeurd. Vanaf dat moment zal bij elke overwinning het lied ten gehore worden gebracht. Op 3 april 2005 vindt het OOCUZ-openingstoernooi plaats in Tilburg. De ploeg ‘Quattrow’ wint en het verenigingslied wordt voor de eerste maal ten gehore gebracht.

Eerste eigen wedstrijd

Op 28 augustus 2004 vindt de eerste wedstrijd plaats die door Pelargos is georganiseerd. Het evenement wordt ‘Roeien voor Unicef’ genoemd, wat nu beter bekend staat als de Hofvijver Regatta. Niet ploegen van Pelargos, maar bedrijven kunnen zich hiervoor inschrijven. Met ‘Roeien voor Unicef’ haalt Pelargos geld binnen voor Unicef.

Eerste gewonnen bokaal

Op 18 juni 2005 mag de ploeg ‘Quattrow’ de Vlietbokaal in ontvangst nemen voor heren onervaren 4+; het is de eerste bokaal die Pelargos binnenhaalt.

Eerste wedstrijdblik

Op 2 juli 2005 start de ploeg ‘Quattrow’ voor het eerst in de geschiedenis van Pelargos een echte wedstrijd, de DRV Euros Lustrumwedstrijden/NSRF Slotwedstrijden & NSK roeien van 2005. Tot ieders verbazing wint de ploeg in het veld heren beginnelingen gladde vier met stuur. Het eerste echte blik voor Pelargos is daarmee een feit.

Eerste dames wedstrijdblik

Op 6 juli 2008 is José van Veen de eerste vrouwelijke Pelargiaan die een classificerend wedstrijdblik trekt.

Opening eigen botenloods

Op 26 maart 2009 is de eerste fase van de huisvesting van de H.S.R.V. Pelargos officieel geopend. Tijdens een mooie en druk bezochte openingsceremonie hebben de wethouders Marnix Norder en Sander Dekker de botenloods gedoopt; traditiegetrouw met water uit de Hofvijver.

Eerste wedstrijdboot

Op 2 mei 2010 doopt Pelargos haar eerste echte wedstrijdboot; een voorgestuurde vier van Filippi. De boot krijgt de naam ‘Quattrow’, naar de ploeg die het eerste wedstrijdblik trok. Zwaar 11 is de eerste ploeg die een wedstrijdblik trekt in een boot van Pelargos.

Eerste start Henley regatta

Juni 2010 start José van Veen in een Asopos/Pelargos-combi op de Womens Henley regatta in het ‘Elite 4- The Avril Vellacot cup’-veld . Na een spannend toernooi wordt in de finale verloren, tegen de Engelandse SB equipe.

100 leden grens doorbroken

De nieuwe loods en maatregelen om nieuwe leden sneller te leren roeien resulteert er in dat in mei 2011 het ledenaantal definitief door de 100 leden grens breekt.

Nederlands kampioen

Op het NKIR 2013 heeft Pelargos met José van Veen haar eerste Nederlands Kampioen Indoorroeien binnen de gelederen. José van Veen wint met een tijd van 6.43.8 in het dames SA veld.

Olympische spelen

Op 8 augustus 2016 heeft onze Pelargiaan José van Veen haar entree gemaakt op de Olympische spelen. In het dames acht veld, werd haar ploeg knap zesde.

Eerste klassementswinst Pelargos

Op zaterdag 1 juli 2023 heeft EJZ’23 het HEj4+ klassement gewonnen! Dit is het eerste klassement dat ooit door Pelargos gewonnen is, en daarmee hebben de roeiers en stuurtjes geschiedenis geschreven. Ze hebben gedurende het seizoen vijf maal geblikt, waaronder een sprintblik. Ook dit is een nieuw record voor Pelargos.