De zomer is bijna ten einde en dit betekend dat het sportief traject er weer aankomt. De kick-off van het sportief traject is op dinsdag 17 september en het traject zal 12 weken duren. Tijdens het sportief traject wordt er 3-4x per week getraind in verschillende opstellingen, boten en met verschillende coaches om iedereen na het traject in een goed passende ploeg te krijgen. Het is dus van belang dat wanneer jij komend jaar in een ploeg wil roeien sturen of coachen je inzet tijdens het sportief traject. Indien mogelijk wees aanwezig op zoveel mogelijk trainingen. Tijdens het traject zijn er verschillende selectie momenten en daarnaast twee wedstrijden waar aan deelgenomen wordt door Pelargos, namelijk:
- Selectiemoment 1 à traject week 3 (2 oktober): Selectie voor de Asopos Najaars wedstrijd.
- Selectiemoment 2 à traject week 8 (6 november): Vorming eerstejaarsploegen (NOOC) + selectie NKIR
- Selectiemoment 3 à traject week 13 (11 december): Selectie wedstrijd- en clubboten.
De wedstrijden zijn de Asopos Najaars op 26- 27 oktober en het NKIR op 7 december.
De voorlopige trainingsdagen tot aan selectiemoment 1:
- Dinsdagavond dames van 19:00 tot 21:00
- Woensdagavond (indoor/ sparsessie) van 18:00 tot 19:00
- Donderdagavond heren van 19:00 tot 21:00
- Zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00
Na selectie tussen selectie moment 1 en 2 zal er een extra boottraining in het weekend bij komen voor de ploegen die de Asopos Najaars starten.
Na selectie moment 2 zullen de voorlopige trainingsdagen worden:
- Maandagavond heren van 18:00 tot 20:00
- Dinsdagavond dames van 18:00 tot 21:00
- Woensdagavond (indoor/ sparsessie) 18:00 tot 19:00
- Donderdagavond heren van 18:00 tot 20:00
- Vrijdagavond dames van 18:00 tot 20:00
- Zaterdagochtend van 10:00 tot 12:00
Inschrijven voor het sportief traject kan hier: Aanmelden Sportief Traject
Toelichting Sportief traject
Selectiemoment 1
2 oktober
Op 2 oktober worden de boten bekendgemaakt die de Asopos Najaars gaan starten op 27 en 28 oktober. Deze boten trainen vanaf dit moment in vaste opstelling voor de best mogelijke prestatie. De ploegen worden gevormd op basis van getoonde inzet en motivatie tijdens de eerste weken van het traject.
Aan het einde van de eerste periode (week 5 van 14 tot 20 oktober) komen de afroeiers bij het sportief traject
Selectiemoment 2
6 november
Na de Asopos Najaars worden de NOOC ploegen gevormd voor de roeiers die niet zijn geselecteerd voor wedtrijd- en clubboten. Als je wel wordt geselecteerd ga je door tot aan het NKIR en start je het Nederlans Kampioenschap Indoorroeien (NKIR) op 7 december in een club- of wedstrijdveld.
Voor de ouderejaars die niet zijn geselecteerd om het NKIR te starten is er de mogelijkheid om je te selecteren voor een clubboot na selectie moment 3.
Selectiemoment 3
11 december
Na de NKIR worden de wedstrijd- en clubboten bekend gemaakt en zijn alle ploegen gevormd.
Wat zijn jouw opties?
Wat kun je nu doen wanneer je als ouderejaarsroeier dit traject ingaat? Je kunt zelf gaan roeien, coachen of sturen. Een combinatie kan natuurlijk ook.
Wedstrijdroeien
Als wedstrijdroeier train je samen met je ploeg om zo hard mogelijk te roeien op de nationale wedstrijden. Het gebruik van de fijnste materiaal en de beste coaches van Pelargos staan klaar om je te begeleiden naar een hoger niveau. Om de overwinningen naar Den Haag te halen wordt er hard én veel getraind. Techniek, kracht en conditie worden iedere week beter. Hiertegenover staat een leuk en leerzaam jaar garant, waar jij jezelf en je ploeggenoten onwijs goed leert kennen. Als eerstejaars ploeg start je eerst de langebaanwedstrijden, deze wedstrijden dienen als voorbereiding voor de 2km wedstrijden. De twee kilometer wedstrijden zijn de wedstrijden waar het echt omgaat. Je start de Varsity, Hollandia, Westelijke, Damen, ARB, ZRB en de NSRF-slotwedstrijden tegen andere eerstejaarsploegen. Een seizoen lang strijd je voor de eer van Pelargos.
Clubroeien
Als ouderejaarsroeier mag je na een NOOC-jaar in gladde boten gaan roeien, het clubroeien. Je hebt voor ouderejaars veel bokalen om uit te kiezen en je kunt dan ook in vrijwel elk type boot een wedstrijd starten. Het niveau binnen het ouderejaars competitieroeien is verschillend. De ene ploeg blijft in een C4+ roeien terwijl er ook roeiers zijn die knetterhard in een 8+ gaan roeien! In deze jaren kun je dus helemaal je eigen weg gaan en het uiterste uit jezelf halen. Je roeit vaak op dezelfde wedstrijden als de eerstejaarsroeiers dus aan gezelligheid geen tekort! Wel willen wij binnen Pelargos streven voor een zo goed mogelijke club vloot. Gezelligheid en feestjes hoort bij club roeien, maar clubroeien is hard werken er wordt wel verwacht dat er minstens drie keer in de week wordt getraind.
Sturen
In de meeste botentypen heb je een stuur nodig. De stuur geeft leiding aan de roeiers in de boot, geeft tips en zorgt er voor dat de roeiers alles geven tijdens een wedstrijd. Sturen leer je niet zomaar. Voor iedereen is dit wennen en vaak ook iets nieuws. Om sturen goed onder de knie te krijgen is het een kwestie van ‘gewoon doen’. Je leert het door de ervaringen die je opdoet tijdens een training. Echter, wil je wedstrijd- of clubsturen dan heb je meer kennis nodig over sturen. Het is belangrijk dat je naast de commando’s ook zicht hebt op de roeitechniek van de roeiers, vanuit de boot zie je vaak andere dingen dan vanaf de kant. Je ondersteunt de coaches hierin. Ook ben je als ervaren stuur zeer belangrijk op wedstrijden. Je leert hoe je het beste een ploeg door een wedstrijd heen kan loodsen. Je zorgt ervoor dat de roeiers niet opgeven en het uiterste uit zichzelf halen. Deze dingen kun je tijdens diverse cursussen leren. Als je het sturen eenmaal onder de knie hebt is het superleuk om te ervaren hoe jij door verschillende commando’s de roeiers elke keer nog sneller over de finishlijn helpt!
Coachen
Om goed te leren roeien heb je coaches nodig die de ploeg op een zo hoog mogelijk niveau brengen. Ze fietsen mee langs het water en maken doeltreffende trainingsschema´s. Maar, een coach is nog veel meer! Het is iemand die (vooral bij de afroeiers) je meesleept de vereniging in. Coaches zijn je basis. Zonder coaches, geen ploeg. Zonder coaches met voldoende kennis, geen snelle ploeg. Coachen is dus erg belangrijk, zeker als er met dit sportief traject meer boten op het water komen. Dus als je zelf niet van plan bent om aankomend jaar te gaan roeien of sturen, kom de afroei coachen en kom erachter of je dit leuk vindt of niet! Ook als je zelf al roeit kun je samen met een coachkader ervoor kiezen om gezamenlijk een andere ploeg te coachen! Met coachen kun je de leden veel leren. Daarnaast leer je er zelf ook veel van. Nu heeft natuurlijk niet iedereen alle kennis om op het hoogste niveau te kunnen coachen. Kom daarvoor ook vooral naar de coachcursussen!
Voor de coaches zijn er coachcursussen gepland om je ook op deze manier verder te kunnen ontwikkelen. De voorlopige data voor de coachcursussen zijn:
- Coachcursus 2: 24 september
- Coachcursus 3: 16 december
Voor meer informatie over het sportief traject kun je een mail sturen naar wedstrijd@pelargos.nl
Aanmelden om te roeien, coachen, sturen of een combinatie hiervan, kan hier: Aanmelden Sportief Traject