Wat is wedstrijd roeien?


Als wedstrijdroeier haal een jaar lang het beste uit jezelf en je ploeg. Je roeit nationale wedstrijden tegen andere verenigingen en bent de trots van de vereniging. Je traint vaak en hard om de overwinning naar Den Haag te halen. Je krijgt de beste coaches en het beste materiaal om op hoger niveau te komen. Hier tegenover staat een leuk en leerzaam jaar garant waar je jezelf en je ploeggenoten goed leert kennen!


Terug naar roeien

Selecties voor wedstrijdroeien

Vrijwel iedereen die bij Pelargos komt roeien heeft nog geen roei-ervaring. Iedereen die hard wil gaan roeien komt in de selectie terecht. De eerste wedstrijd die je start is de “Asopos-najaars”, een 500 meter wedstrijd op de Bosbaan tegen alle andere eerstejaars roeiers uit Nederland.

Na de Asopos najaarswedstrijd wordt er toegewerkt naar het Nederlands Kampioenschap Indoorroeien in het eerstejaarsveld. Een paar weken voor de NKIR zal aan de hand van fysieke, mentale en sociale bevindingen de definitieve selectie bekend worden gemaakt. Daarna zijn wij met zo veel mogelijk van de vereniging op de NKIR aanwezig om onze geselecteerde ploegen aan te moedigen.

Eerstejaars wedstrijdroeien

Als je in een eerstejaars (EJ) wedstrijdploeg terecht bent gekomen begint het pas echt. Techniek, kracht en conditie worden iedere week beter. Na de selectie en de NKIR ga je intraining en train je eerste naar de Winterwedtrijden toe. Daarna begint het langebaanseizoen, deze wedstrijden dienen als voorbereiding voor de 2km wedstrijden die het kortbaanseizoen vormgen. De twee kilometer wedstrijden zijn de wedstrijden waar het echt omgaat. Je start de Varsity, BVR, Hollandia, ZRB, RaceRoei Regatta, Westelijke, ARB, Northwave Regatta en de NSRF-slotwedstrijden tegen andere EJ ploegen. Een seizoen lang strijd je voor de eer van Pelargos.

Ouderejaars wedstrijdroeien

Als je je eerste wedstrijdjaar hebt afgerond wordt het altijd aangemoedigd om door te gaan als ouderejaars wedstrijdroeier. Hierbij gaat het niveau nog een stapje omhoog waarbij je meer en ander soort trainingen krijgt. Je roeit in andere boottypes en andere wedstrijden. Ook hierbij krijg je de beste coaches en het beste materiaal om nog meer uit jezelf te halen.