Cursussen


Er zijn door het jaar heen verschillende cursussen. Zowel voor skiffen, sturen en coachen. Houd de activiteiten kalender in de gaten en meld je aan.


Terug naar roeien

Coach Cursussen

Voordat je aan de slag kan als coach is het natuurlijk fijn als je weet waar je aan begint en weet hoe jij die ploeg naar een hoger niveau kan brengen.

De meeste coaches beginnen als afroeicoach en maken via die weg dan ook voor het eerst kennis met de coach cursussen. Voordat de afroeiperiode begint, wordt er voor alle afroeicoaches een coachcursus georganiseerd door een ervaren coach van Pelargos. Tijdens deze cursus krijg je informatie over wat je tijdens welke training moet behandelen om de afroeiers zo snel mogelijk een goede roeihaal aan te leren. Ook krijg je verschilde filmpjes van roeiers te zien, waarvan gezamenlijk besproken wordt wat er fout gaat en wat er verbeterd kan worden. Als nieuwe coach in de afroeiperiode wordt je ook altijd begeleidt door een ervaren coach, hij of zij kan je de kneepjes van het vak overbrengen.

Na de afroeiperiode, worden de afroeiers lid en gaan ze ploegjes vormen waarin ze verder gaan roeien. Heb jij een toffe tijd als afroeicoach gehad en lijkt het je leuk je afroeiers als ploeg verder te coachen? Dat kan! Ook nu wordt er weer een coachcursus aangeboden. Tijdens deze cursus zal je dieper ingaan op de techniek van het roeien en het perfectioneren van de roeihaal om op die manier de roeiers zo snel mogelijk over de finish te laten komen.

Heb je al wat ervaring als coach en lijkt het je leuk om gevorderde roeiers te coachen? Dan is het mogelijk om te gaan club- of wedstrijdcoachen! Hier krijg je de snelste roeiers van Pelargos onder je hoede en de taak om deze boten te begeleiden naar het binnenhalen van zoveel mogelijk blikken of taarten. Uiteraard is het weer tijd voor een coachcursus. Deze roeiers kunnen natuurlijk al een nette roeihaal maken en over het algemeen hebben ze ook al een goede techniek. Tijdens deze cursus wordt er vooral ingegaan op hoe je kijkt naar je roeiers en hoe je probleemoplossend leert denken. Ook worden er een aantal problemen besproken waar je als coach tegenaan kan lopen.

Daarnaast biedt Pelargos, onder voorwaarden, mogelijkheden voor het volgen van professionele coach cursussen bij de Koninklijke Nederlandsche Roeibond. Dit zijn de zogenoemde RC-cursussen. Hier leert de KNRB je alle kneepjes van het vak als coach. Na deze cursus krijg je ook daadwerkelijk een certificaat, waarmee jouw kennis als coach dus ook wordt erkent.

Stuur cursussen

Als je van plan bent om ploegen te sturen, is het ook belangrijk dat je begint met een goede basis. De stuurco verzorgt de cursussen om stuurtjes perfect voor te bereiden. Deze commissie bestaat uit ervaren stuurtjes die precies weten waar het om draait als stuur.

Na de afroeiperiode zal je voor het eerst in aanraking komen met het sturen. Je coach zal niet meer altijd de boot voor je sturen, dus zal iemand uit je ploeg regelmatig  moeten sturen. Tijdens de afroeiperiode krijg je een stuurcursus met een theorie en praktijk deel om de basis van het sturen te leren. In de loods liggen ook mooie “Sturen voor Dummies”-kaartjes, hierop kun je altijd nog eens nalezen hoe het ook alweer werkt.

Wanneer je echt aan de slag gaat als vaste stuur, zal je begeleid worden door ervaren stuurtjes. Zij zullen je uitgebreid vertellen hoe je je roeiers zo gefocust mogelijk houdt in de boot. Jij bent degene die ze tijdens een wedstrijd de finish over helpt en deze ervaren stuurtjes zullen je in deze tijd dan ook leren hoe je dit het beste kunt doen.

Skiff Cursussen

De zomer is het ideale moment om te leren skiffen. Het zonnetje schijnt, het water is niet meer zo koud en je hebt vaak veel meer tijd dan tijdens het collegejaar.

Skiffcursussen mogen gegeven worden door alle leden die een skiffdiploma hebben. Je kunt zelf iemand met een skiffdiploma benaderen en vragen of ze jou willen leren skiffen. Dit lid zal je leren hoe je de palen vast moet houden, hoe je zorgt dat je de balans in je boot bewaard en hoe je een nette roeihaal maakt in een skiff. Een ander belangrijk onderdeel van de skiffcursus, is leren hoe je weer in je boot komt. Een skiff is een nogal instabiele boot, waar je gemakkelijk mee om kan slaan. Het is dus erg belangrijk dat je ook weet hoe je weer in je boot klimt, wanneer je bent omgeslagen. Zorg dan ook altijd dat je droge kleding en een handdoek meeneemt wanneer je naar je skiffcursus gaat.

Wanneer je coach denkt dat je goed genoeg kan skiffen, dan kan de desbetreffende coach het examen bij je afnemen. Als je dit diploma hebt behaald mag je verder in de skiff. Een zomer vol heerlijke dagen in het zonnetje skiffen, behoord nu tot je mogelijkheden!