Coachen bij Pelargos


Om goed te leren roeien heb je coaches nodig die de ploeg op een zo hoog mogelijk niveau brengen. Ze zijn er voor elk type roeien en zijn onmisbaar voor een succesvolle ploeg.


Terug naar roeien

Coach Cursussen

Met coachen kun je leden veel leren. Daarnaast leer je er zelf ook veel van. Nu heeft natuurlijk niet iedereen alle kennis om op het hoogste niveau te kunnen coachen. Daarom bieden wij ook coachcursussen aan.

Er zijn een aantal verschillende coachcursussen die wij als vereniging aanbieden en daarnaast biedt de KNRB ook nog coachcursussen aan. Met de verschillende cursussen kun je van de afroei tot aan hoofdcoach van een wedstrijdploeg worden.

Wedstrijd coachen

Om onze wedstrijdroeiers op het hoogste niveau te laten presteren, het beste uit zichzelf te laten halen en ze te motiveren om constant hun eigen grenzen te verleggen, moeten ze op de best mogelijke manier worden begeleid. Een cruciale rol is hierin weggelegd voor de wedstrijdcoaches.

Samen met het hele coachkader zorg je ervoor dat jouw ploeg – een groep roeiers met stuur die ervoor heeft gekozen om zich een wedstrijdseizoen lang vol in te zetten – de beste faciliteiten heeft om zo hard mogelijk te roeien. Om dit te bereiken stel je samen een plan op waardoor jouw sectie fysiek, technisch, conditioneel maar ook mentaal op de juiste momenten piekt. Dit vraagt meer dan goed roeien: ook voeding, het voorkomen van blessures en de studieplanning moeten in het oog worden gehouden.

De toewijding die de wedstrijdroeiers hebben, wordt ook van de coaches verwacht. De juiste mentaliteit en de motivatie om te leren zijn hierbij belangrijker dan roei-ervaring en -kennis. Daarom word je als coach goed begeleidt door meer ervaren coaches en is het mogelijk om professionele coachcursussen bij de KNRB te volgen. Kortom, in hechte samenwerking met roeiers en coachkader ga je op zoek naar de perfect haal om de snelste ploeg van roeiend Nederland te worden!

Voor meer informatie over het coachen van een wedstrijdploeg kan je een mail sturen naar wedstrijd@pelargos.nl.

Club coachen

Het fanatieke deel van de competitieroeiers komen terecht in de clubsectie. Clubroeiers strijden op niveau voor de overwinning. Om dit te kunnen bewerkstelligen worden de clubroeiers begeleidt door even kundige als toegewijde coaches. De groep roeiers die je begeleid zijn voor stuk goede en gemotiveerde roeiers uit meerdere jaarlagen. Dit maakt de groep beter, omdat je pas in het tweede en het derde jaar écht hard gaat roeien. Samen met het coachkader is het jouw verantwoordelijkheid om de kwaliteiten van de roeiers zo veel mogelijk tot hun recht te laten komen.

Jouw medecoaches komen ook uit verschillende jaarlagen en variëren van onervaren coaches tot coaches met jarenlang ervaring. Dit zorgt ervoor dat je als clubcoach in korte tijd op een laagdrempelige manier veel leert over coachen en roeien. Het mooie aan clubroeien is dat je aan het einde van het jaar veel hebt geleerd. Als alles goed uitpakt zijn mooie taarten jullie beloning voor het harde werk!

Voor meer informatie over het coachen van een wedstrijdploeg kan je een mailtje sturen naar competitie@pelargos.nl.

Competitie coachen

Competitieroeiers zijn er in alle soorten. Ze variëren van topploegen die tegen het wedstrijd- of clubniveau aanzitten tot ploegen die de motivatie voor een groot deel halen uit alles wat er naast de boot gebeurt. Elke ploeg in deze sectie heeft een coach nodig. Als coach begeleidt je een ploeg die past bij jouw eigen motivatie en kennis. Het blijft belangrijk dat je je best doet om jouw ploeg bij de hand te nemen, goede trainingen voor te bereiden en ze zo capabel mogelijk aan de start te laten verschijnen van toernooien of bokalen waar ze aan meedoen. Ook hier liggen mooie taarten binnen handbereik bij succes!

Voor meer informatie over het coachen van een competitieploeg kan je een mail sturen naar competitie@pelargos.nl.

Afroei coachen

Afroeiers, hoe getalenteerd ook, moeten een eerste keer de ergo op en de boot in. De meeste beginners hebben geen enkele technische kennis over het roeien en over het maken van een goede haal. Het gaat in het begin dan ook vooral over het bijbrengen van de basis: kracht vanuit je benen, eerste, tweede en derde stop. Afroeicoach zijn is voor roeiers die het leuk lijkt om voor de eerst keer een eigen ploegje onder de vleugels te nemen de perfecte opstap naar een verdere coachcarrière. Het is dan ook jouw eigen motivatie die bepaalt hoe geschikt jij bent. Het belangrijkste deel van de afroeiperiode is het enthousiast maken van afroeiers over de prachtige roeisport die wij beoefenen en ze kennis te laten maken met de toegankelijke sfeer die er binnen Pelargos hangt.

Voor meer informatie over het coachen van een afroeiploeg kan je een mail sturen naar afroei@pelargos.nl.

Ringvaart coachen

De Ringvaart is een roeiwedstrijd die bestaat uit 100 kilometer aan één stuk roeien. Het is de langst doorlopende roeiwedstrijd ter wereld! Deelnemende roeiers moeten hiervoor optimaal worden begeleid door hun coaches. Uiteraard is het conditionele aspect heel belangrijk tijdens de trainingen. Even belangrijk is het technisch ‘clean’ roeien, omdat jouw roeiers in 100 kilometer anders makkelijk een blessure kunnen oplopen.

Trainingen voor de Ringvaart zijn anders dan de trainingen voor andere roeisecties. Dit heeft alles te maken met de duur van de trainingen. Het is niet raar om voor een training naar Rotterdam en terug te roeien en om als coach dus mee te fietsen. De voldoening haal je uit het feit dat je jouw ploeg in korte tijd snel kunt zien groeien. Het meefietsen bij de Ringvaart zelf is het intensievere aspect.

Voor meer informatie over het coachen van een Ringvaartploeg, stuurt dan een mail naar competitie@pelargos.nl.