De Haagse Studenten Roeivereniging Pelargos is opgericht op 2 mei 2002. Sinds de oprichting is er veel veranderd. Waar Pelargos ooit begon als kleine studentenroeivereniging die zich huisvestte bij roeivereniging De Laak, is het op dit moment de grootste en snelst groeiende studenten(roei)vereniging van Den Haag.
Die groei kan niet onbeantwoord blijven. Na vele pogingen en ideeën gaat het er nu dan ook eindelijk echt van komen. Pelargos gaat terug naar waar het ooit begon en gaat samen met RV De Laak een groot roeicomplex op de Binckhorst realiseren. Hier kunnen alle studenten en inwoners van Den Haag en omstreken de roeisport beoefenen. Een uithangbord voor de stad Den Haag en een impuls voor de studentencultuur.
Op deze pagina laten wij u graag zien welke mogelijkheden ontstaan voor ons als verenigingen, maar ook welke mogelijkheden er zijn voor uw organisatie of bedrijf.

De huidige botenloods

Op 26 maart 2009 is de eerste fase van een sportgebouw voor de H.S.R.V. Pelargos officieel geopend. Tijdens een mooie en druk bezochte openingsceremonie hebben de wethouders Marnix Norder en Sander Dekker de drijvende botenloods gedoopt. Net zoals dat ook bij nieuwe boten wordt gedaan, traditiegetrouw met water uit de Hofvijver. Deze botenloods is tot op heden dé plek waar Pelargos haar roeisport beoefent. Hier huisvesten wij onze boten en er kunnen ergometer trainingen worden gedraaid. Voorzieningen als een kantine, kleedkamer, douche, toilet, wateraansluiting en verwarming ontbreken helaas.

Het toekomstig verenigingsgebouw

Op dit moment bevindt de botenloods van Pelargos zich aan de Cruqiuskade. In de directe omgeving van de botenloods wenst Pelargos een verenigingsgebouw te realiseren. Het verenigingsgebouw van Pelargos zal een levendig gebouw worden, iedere dag zijn er mensen aanwezig. Roeiers die van het water komen, commissieleden die aan het vergaderen zijn en coaches die overleg hebben, allemaal zullen ze een actieve en warme sfeer geven in en rondom het verenigingsgebouw. Het gebouw draagt bij aan een levendige buurt in de Binckhorst. Den Haag is een stad met een van de grootste studentenpopulaties maar die zelden in de lijstjes voorkomt als studentenstad, ook op dit gebied zien wij kansen.

RV De Laak

Roeivereniging De Laak beschikt momenteel over een complete roeiaccommodatie op de Binckhorst. De loodsen van dit gebouw hebben de grenzen van de opslagcapaciteit bereikt. De Laak streeft al langere tijd naar nieuwbouw, maar gezien de beperkte omvang van de kavel is uitbreiden altijd een uitdaging geweest. Met het beschikbaar komen van een extra kavel zijn er ook nieuwe mogelijkheden voor nieuwbouw ontstaan.

Het complete verhaal van RV De Laak is hier te lezen.

Mogelijkheden van samenwerking

Een samenwerking aan gaan met RV De Laak biedt veel mogelijkheden. Allereerst ontstaat er één duidelijk gebouw van waaruit roeiend Den Haag kan sporten. Daarnaast ontstaan er voordelen op het gebied van efficiëntie. Er worden niet twee losse gebouwen ontwikkelend die de helft van de tijd ongebruikt zijn, maar juist één gebouw welke continu in gebruik is. Doordat beide verenigingen andere gebruiksmomenten hebben, zijn hier geen problemen voorzien.

Het is niet alleen belangrijk om het gebouw naar onze wensen in te delen, maar ook rekening te houden met de multifunctionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan kleinere verenigingen die een ruimte nodig hebben om hun hobby uit te oefenen, dit zou gefaciliteerd kunnen worden.

Het schetsontwerp

Op 4 maart 2019 heeft Bureau Kroner een schetsontwerp gepresenteerd aan beide verenigingen. Hier zijn wat aanpassingen aan gedaan. Zo heeft de loods een andere vorm gekregen en is het terras tussen de sociëteit de ergo ruimte verkleind om onnodige kosten te besparen. Verder is de eerste verdieping zo ingedeeld, dat alle ruimtes die in het vorige ontwerp stonden even groot blijven.

Op de begane grond zullen alle loodsen en de werkplaats gesitueerd worden. Op de eerste verdieping zijn de volgende ruimtes te vinden: indoor sport, kleedkamers, toiletten, vergaderruimte, keuken en kantine. Het betreft nadrukkelijk geen fusie van verenigingen, beide hebben ook hun eigen ruimtes.

Er is ook gekeken naar de stijl van de architectuur. Er zijn verschillende stijlen voorgelegd aan de ALV waarna we hebben besloten dat de architectuurstijl industrieel en stoer zal worden.

Het streven is om op 24 juni een voorlopig ontwerp te kunnen presenteren.
Input voor het voorlopig ontwerp kan gegeven worden via [email protected]

Uw bijdrage aan dit project

Als vanzelfsprekend bent u na het lezen van de voorgaande informatie enthousiast geworden over dit project. Er zijn vele mogelijkheden waarop u ook kunt bijdragen aan de realisatie van dit roeicomplex. Neemt u hiervoor contact op met [email protected] want wij bespreken deze dan ook graag met u.

Volgt u ons al op social media?

LinkedIn – Pelargos
Facebook – Pelargos
Facebook – De Laak