Terugkijkend op het weekend waren het in alles weer typische Winter Wedstrijden, koud, harde wind met randje vaarverbod en overal gespannen wedstro’s. De eerste wedstrijd van het seizoen is altijd spannend, want je weet gewoon niet zo goed wat je kan verwachten en waar je in het veld ligt na de winterstop. Het is bovendien het begin van het wedstrijdseizoen en ook van vele klassementen, dus de eerste keer dat je je echt kan meten met boten die je nog vaak tegen zal komen dit seizoen.

Zaterdag

Het weekend begon al met harde wind, waardoor het eerste blok uitgesteld en verdeeld werd over blok 2 en 3. Dit betekende dat onze EJD van het begin van de dag, helemaal naar het eind werd verplaatst. Daarom was het aan onze EJLD in de 4* en Alma in de skiff om de spits af te bijten van deze wedstrijd.

De vier heeft een erg nette wedstrijd geroeid. Ondanks de lastige omstandigheden bleef het technisch sterk en hebben de dames erg hard doorgezet. Gelukkig hadden ze niet veel last van inhalers of ploegen die ze in moesten halen, dus ze konden lekker hun eigen race varen en focussen op mooie gelijke halen. De dames zijn met 23:02.7 in de buurt van hun voorgangers gefinisht, dus het belooft nog een spannend seizoen te worden! Alma startte in het Dames Beginnelingen Skiff veld, een erg uitdagend veld vol met ouderejaars roeiers. Ze heeft de zware race heel erg knap gevaren en hele mooie halen laten zien. Met een tijd van 26:39.1 mag ze erg trots zijn op het halen van de finish.

Na de waren de EJD en de EJZ aan de beurt. Bij het oproeien merkten ook deze beide boten al dat de enorme zijwind een uitdaging zou worden. Bij de start moesten ze vervolgens flinke tijd wachten totdat het tijd was om te beginnen. De heren hadden een sterke start en hielden dit vast. Bij de 3k vond Kim het echter niet meer genoeg en zette ze de mannen nog harder aan het werk. De heren zijn uiteindelijk 3e geworden in het veld, een hele goede prestatie! In het gehele veld was het verschil slechts 30 secondes, dus dit belooft een erg spannend seizoen te worden.

De EJD mocht nog iets langer wachten dan de heren, maar ook zij mochten aan de start verschijnen. De dames bouwden door naar een flink tempo en bleven daar goed samen roeien. Ze roeiden vlak achter een boot van Thêta en kwamen langzaam steeds dichterbij. Uiteindelijk konden de dames ze inhalen en dit momentum gebruiken om lekker door te zetten. Op het einde konden ze zelfs nog een hele goede eindsprint neerzetten! Ze zijn met een 4e plek midden in het veld geëindigd. Ook in hun geval zal het nog een erg spannend seizoen worden, want in het hele veld was er slechts een verschil van 1 minuut, wij zijn benieuwd.

Zondag

Op zondag werd de dag afgetrapt door Lola en Laura in de dubbel twee. Hoewel de omstandigheden deze dag iets beter waren en de wind niet meer twijfelachtig hard, was het nog steeds geen pretje. De dames hebben een hele spannende race gevaren, niet in het minst omdat er het grootste deel van de wedstrijd 5 boten erg dicht bij elkaar lagen. Sommigen zouden hierdoor afgeleid of gestrest raken, maar Lola en Laura hielden hun hoofd koel en bleven samen focussen. Ze hebben de 5k uiteindelijk in 23:40.8 voltooid, een erg knappe prestatie!

Daarna was het weer de beurt aan de EJLD. De dames verschenen in een iets andere opstelling aan de start en gingen weer rap weg bij de start. Net zoals de dag daarvoor bleven de dames goed doorzetten ondanks de lastige omstandigheden, want deze keer moesten ze vol tegen de wind in roeien. Helaas werden ze ingehaald door hun achtervolgers, maar desondanks bleven ze erg goed in de buurt en hebben ze de race goed afgemaakt.

Als laatste waren de heren van de EJZ weer aan de beurt. De heren hadden een sterke start waarbij ze goed afstand wisten te houden van hun achtervolgers. Na de sterke start verloren ze enigszins kracht, maar de nette halen bleven zeker zichtbaar. Vidar en Gyas, die kort achter ze waren gestart, kwamen echter steeds dichterbij en dat gaf duidelijk motivatie om weer hard te gaan staan! Het werd een spannende strijd en ook toen de heren eenmaal waren ingehaald, kwamen ze nog erg dichtbij Vidar. Het einde van de race was dan ook erg sterk en de heren mogen zeer tevreden zijn met hun 5e plek.

Veld Wie Tijd Uitslag 
Zaterdag 
LDEj4* Anna Glendenning, Lynn Buningh, Minke Oosterga, Fleur van Dam, Carlijn Reij 23:02.7 16 
DB1x Alma Rudenlöv Karlsson 26:39.1 23 
HEj4+ Thijs van ‘t Schip, Melle Wanders, Jurgen Otten, Daniël Kruk, Kim Ville 19:57.9 3 
DEj4+ Christa Anker, Maria Hoendermis, Emma Fraterman, Vera Timmermans, Josie Makkink 22:17.4 4 
Zondag 
DB2x Lola de Rooij, Laura Kempen 23:40.8 11 
LDB4* Senne Spaan, Anna Glendenning, Minke Oosterga, Fleur van Dam, Carlijn Reij 22:40.8 5 
HB4+ Thijs van ‘t Schip, Melle Wanders, Jurgen Otten, Daniël Kruk, Kelly Ville 20:09.9 5 

Na de races op zondag moesten alle ploegen hun boot gelijk weer terugroeien, want maandag ging de Hoornbrug dicht voor een week. Niet ideaal, maar wel een goede manier om uit te roeien én het levert ook mooie plaatjes op! Al met al was het een zwaar, uitdagend weekend voor iedereen, waar alle ploegen mooie prestaties hebben neergezet. Het was erg leuk om te zien hoeveel Pelargianen en zelfs oud-Pelargianen eventjes langskwamen vanuit Den Haag om onze wedstrijdroeiers te supporten! Er kan niets anders worden gezegd dan: dit is veelbelovend voor het komende seizoen! Voorlopig zijn de eerstejaars ploegen nog niet van de wind af, want volgende week is de beruchte Head of the River Amstel alweer, tot dan!