Lieve lieve leden,  

Afgelopen weekend was fantastisch voor Pelargos. Waar EJZ’23 heeft geblikt op de ZRB in Tilburg, zijn er door de competitiesectie maar liefst drie taarten binnengesleept op de PEiL en PEiK! Inmiddels zijn alle bootjes weer teruggeroeid van Proteus en liggen alle taartenblikjes te blinken bij de winnaars. 

Het was heeeeurlijk weer dit weekend. We werden goed weggebrand in de zon – de wedstrijdleiding had gelukkig zonnebrand verzorgd en iedereen kon lekker blijven bakken met een pilsje in de hand. Zaterdag begon de dag met de ouderejaars- en clubploegen. De PEiL is maar liefst 4,5 kilometer lang – en de emoties op de gezichten van de roeiers was wat gemixt. Het is natuurlijk een prachtige wedstrijd, maar het is ook echt heel ver. Dolle Mina’s mochten de spits afbijten en hebben een keurige wedstrijd gevaren. Baan Acht heeft óók een sterke race gevaren en een goede tijd neergezet. Bij Bootgeval werd het nog echt even spannend – naast dat het even leek dat ze bovenaan stonden, hebben ze ook flink wat boten ingehaald. Stijn (st: Bootgeval) heeft nog een paar spectaculaire stuuracties laten zien!!  

In de avond was het tijd voor de PEiK: in plaats van de 4500 meter, startten deze ploegen een sprint van 450 meter. Bootgeval, de clubdames 4+, startten in de 8+! Alle dames uit de ploeg, inclusief de coach, zaten in de boot. Met enkele invallers was de 8+ snel gevuld. Nadat Bootgeval 8+ met een hele mooie tijd was binnengekomen, was het tijd voor De Oude Taarten. De Oude Taarten is een ouderejaars competitieploeg die de Sprintbokaal is gestart. Zoals de naam het zegt: de Sprintbokaal bestaat álleen uit korte sprintjes. Perfect dus als je eigenlijk echt geen zin hebt in lange afstanden (zoals de PEiL…). Het was ook de eerste wedstrijd van de dames. We hadden dus nog geen idee hoe ze het zouden doen – we kenden hun tegenstanders helemaal niet. Maar waar we op hadden gehoopt, gebeurde. De dames kwamen met een enorme snelheid over de finish, en hadden daarmee GETAART!! Ze konden het nog niet echt zelf geloven, maar het is waar. De eerste wedstrijd, en dan meteen het erevlot, het is fantastisch!!  

Daarna gingen de pilsjes hard – het blijft natuurlijk echt een compowedstrijd. Even omkleden, wat eten, en dooorrr naar het feest. Het feest was gewoon op Proteus zelf, dus goed te fietsen vanaf Den Haag. Het duurde dan ook niet lang voordat er een goede delegatie Pelargianen aanwezig was. Er werd niet laf geborreld, dat was wel duidelijk.  

De volgende dag was het tijd voor de eerstejaars roeiers om de PEiL te starten. En, lieve mensen, een 4,5 km wedstrijd in een C4+ is écht niet om te lachen. Eerst 4,5 km oproeien, daarna nog in hoog tempo terug: chapeau voor alle roeiers! En ik hoor jullie allemaal al denken: “volgens las ik iets over drie taarten?” en JA! Er is op de zondag maar liefst TWEE KEER GETAART door de Roeibakgroentjes (alweer) en door Lentebak. Proficiat de roeiers, stuurtjes en coaches!  

Er mochten maar liefst drie ploegen van Pelargos tegelijkertijd het water op. Zowel de Browers en Roeibakgroentjes als Vierari mochten aan het begin van de middag starten. Het was nog wel warmer dan op de zaterdag, en nog voordat de boten van start waren, stond het zweet al op het voorhoofd. Maar met behulp van wat snackjes, genoeg water en zonnebrand waren de roeiers alsnog helemaal klaar voor de wedstrijd. Vierari ging als eerst van start, en hebben een knappe race gevaren. Bij de Browers en Roeibakgroentjes ging het voor lange tijd gelijk op. Zij zaten allebei in dezelfde poule, en het was ontzettend spannend. We bleven maar hoesnelwasik.nl bekijken, want bij iedere tijdswaarneming tijdens de race schoof de ene ploeg weer net boven de andere. Maar één ding was al snel duidelijk – Browers en Roeibakgroentjes stonden beiden bovenaan in de poule. Uiteindelijk gingen toch de Roeibakgroentjes ervandoor met de winst met een héle snelle tijd. Gefeliciteerd meiden!  

En last but not least, Lentebak startte de laatste race van de dag. Zij stonden al een hele tijd te popelen om het water op te gaan. Het was echt indrukwekkend wat ze tijdens de wedstrijd hebben neergezet. Het tempo zat er echt heel goed in, vanaf het begin al. Het leek even spannend te worden of ze het tempo ook konden doorzetten, maar er is in ieder geval echt niet gelaft. Ook de heren (en st: Tamara), proficiat met jullie overwinning.  

Aanstaande woensdag worden de taarten gevierd bij de compocantus. Inloop vanaf 19:00! Taartenborrel is natuurlijk vrije inloop, maar blijf plakken voor de cantus! Koop je kaartje op de website.  

PEiL 

Ploeg Tijd 4500 meter  
Dolle Mina’s 23:53.7 7e 
Baan Acht 17:10.7 14e 
Bootgeval 22:09.7 5e 
Vierari 22:19.4 5e 
Browers 22:28.6 3e 
Roeibakgroentjes 21:51.0 1e TAAART!!  
Lentebak 20:03.8 1e TAAART!! 

 

PEiK 

Ploeg Tijd 450 meter  
Bootgeval 8+ 01:34.9 3e 
De Oude Taarten  01:39.8 1e TAAART!!