Afgelopen weekend was de Novembervieren. Helaas was ik er niet bij maar Geoffrey heeft een hele mooie nabeschouwing geschreven, waarvoor dank!

Op een milde zondagochtend lag een enkele Pelargiaan aan de start van de Novembervieren in Amsterdam: ervaren stuurvrouw Lisa Frima. Haar was gevraagd om de tweedejaars dames van Laga (Delft) te sturen in het dames gevorderde dubbelvier veld.

Mej. T.E. Dullemans, mej. Q.J. de Zeeuw, mej. M. Sagasser en op slag mej. M.F. Duzijn hebben na een succesvolle eerste jaar wedstrijdroeien in de acht de viermet (beide boten een tweede plek in het Eerstejaars Klassement) de overstap gemaakt naar het scullen, onder andere onder begeleiding van Pelargos coach Geoffrey Simpson. Toch wel spannend – hoe zouden ze in het veld liggen na vooral leren scullen in de dubbeltwee?

Na een voorbespreking met coaches stuiterend van te veel koffie heeft Lisa de dames in alle rust vanaf het vlot van Willem III naar het startgebied kunnen loodsen. De boot dragen, eigen race varen was de opdracht. Aangezien het een achtervolgingsrace over 4 kilometer betreft, werd er achter elkaar gestart. En hoe! De doorstart was indrukwekkend voor de toeschouwers, en werd direct goed uitgebouwd naar een lange, krachtige raceritme rond tempo 28. De achtervolging werd ingezet op de eerder gestarte dames van Skøll, en direct na de Rosenoordbrug zorgde het strakke stuurwerk van Lisa ervoor dat Skøll moest wijken voor de oplopende dames van Laga. Verder geen eerder gestarte tegenstanders, dus alle ruimte om de eigen koers te bepalen en strak de bochten te pakken. Door de coaches af en toe een blik achterom naar de rest van het veld, maar het was gissen hoe de dames ervoor lagen. Na de lange bocht van de Omval werd de laatste kilometer langs Nereus naar organiserende vereniging De Hoop ingezet.

Weer bij Willem III aangekomen waren coaches en ploeg verrast om te horen: een tweede plek! Met een tijd van 15:35.28 slechts 0.6 seconden van de winnaar verwijderd. Een hele nette prestatie van deze tweedejaars ploeg tussen meer ervaren tegenstand, en een prestatie waar Lisa met haar strakke stuurwerk en scherpe calls een groot aandeel in had.