Een dag om nooit te vergeten, met mooie prestaties, veel plezier en gave ervaringen. Wat een spectaculaire wedstrijd is de NKIR toch, de sfeer die er hangt is met niets te vergelijken. De geur van angstzweet, de doodse stilte vlak voor de start van een nieuwe heat, het oorverdovende kabaal van de toeschouwers na het startsein, en de gepeinigde blikken van de roeiers. Je moet het minimaal 1x meegemaakt hebben in je roeicarrière, al is het als toeschouwer, roeier, stuur, coach, of supporter. 

DG Veld 

Zoals vaak bij wedstrijden begon de dag vroeg voor ons, we zaten om 7:33 al in de trein met de dames die in het Dames Gevorderde (DG) veld zouden starten. Eenmaal aangekomen bij de Sporthallen Zuid zijn Laura, Lola en Alma meteen gaan opwarmen om zich mentaal en fysiek klaar te maken voor deze slopende 2k. Voor Lola en Laura was het de tweede keer dat ze de NKIR starten, vorig jaar hebben zij ook al hun prestaties laten zien. Voor Alma was het wel de eerste keer dat ze deze 2k wedstrijd startte. 

Na een fel begin om de ergo’s op gang te krijgen waren de dames van start. Vervolgens zakten ze na de felle start af naar het racetempo en kwamen ze in een goed ritme. De een bleef mooi op dezelfde splittijd, maar de ander viel het wat zwaarder. Wel wisten ze alle drie een goede eindsprint te leveren om zo nog wat secondes van die eindtijd af te snoepen, en misschien wel hun voorganger in te halen! Al met al een mooi begin van de dag met deze drie dames in het gevorderde veld. 

LDEj4 Veld 

Nadat de drie dames in het eerste blok gestart waren, was het in het derde blok tijd voor de lichte dames om te starten. Ondanks dat de starttijd van deze dames pas halverwege de middag was, waren ze al vroeg aanwezig om Alma aan te moedigen.  

Het LDEj4 veld op de NKIR gaat per vier roeiers, waardoor we deze NKIR een combinatie hebben gevormd met Proteus. Senne, Fleur, Lynn en Minke zijn met elkaar gestart en Anna en Yentl in de Proteus combinatie. 

Na een mooie felle start voor deze eerstejaars wedstrijdroeiers was ook hun 2k begonnen. Ze wisten het goed door te bouwen, al ging de splittijd bij de eerste en tweede 500m wat omhoog. Dat is natuurlijk niet zo gek, want het einde lijkt nog niet in zich en de verzuring begint in te zetten. Bij de laatste 500m lukte het ze allemaal wel om een goede eindsprint in te zetten en zo nog wat extra meters te pakken. 

DEj4 Veld 

Terwijl de lichte dames nog aan het uithijgen en uitroeien waren, was het voor de EJD alweer tijd om te starten. De eerste wedstrijd voor deze dames kon helaas niet met de hele ploeg, omdat Vera nog in Liverpool zat. Gelukkig willde Mayon invallen zodat ook deze eerstejaars konden laten zien wat ze in huis hebben. 

En wat gingen ze hard. Allemaal begonnen ze met een goede start splittijd die ze goed wisten vol te houden. Dan is het doorzetten naar de middelste 1000m, die splittijd stabiel houden, in dat racetempo komen en doorbijten. Totdat je doorbouwt naar de eindsprint, waar je alles geeft om die laatste meters af te maken. 

En wat een ongeloofelijke eindsprint, waarbij Maria haar splittijd met 6 seconden omlaag wist te beuken en alle kracht vanuit haar tenen nog naar boven haalde. Achteraf maakte ze de opmerking “ja, ik had eigenlijk nog wel energie over” en wist ze de hele boot mee te trekken in die laatste meters. 

De kunst van zo’n 2k op de ergometer is het goed inschatten wat je kan. Een snelle start, zo snel mogelijk afbouwen naar de racesnelheid en een stabiele split, om vervolgens door te bouwen naar een eindsprint als het einde in zicht is. Christa wist haar krachten heel goed in te schatten en had de volledige 2k een splittijd tussen de 1:57.0 en 1:57.7, een minimale fluctuatie over de volledige 2k. 

HEj4 Veld 

Tot slot was het tijd voor de heren om te starten. Voordat we over gaan op de prestaties die onze EJZ heeft neergezet, is het wel benoemenswaardig dat twee van hun coaches een paar dagen voor de NKIR hebben besloten om ook mee te doen. De een als invaller bij EJLD en de ander als invaller bij de eigen ploeg. 

Onze heren begonnen met een goede start en wisten in de eerste 500m meteen een plekje als tweede te bemachtigen, wat ze niet meer van zich hebben laten afpakken. Vervolgens pakten ze het goed door naar de middelste 1000m waar ze geleidelijk meer afstand wisten te creeëren tot Laga. En dan de laatste 500m voor de eindsprint, waarbij de een de splittijd heel erg omlaag weet te krijgen met het laatste beetje kracht. De ander heeft echter al te veel gegeven in het begin en is puur aan het volhouden totdat het voorbij is. 

Uiteindelijk lukte het de mannen om tweede te worden met een verschil van maar 3 seconden vergeleken met de eerste. Voor de toeschouwers was het heel spannend om op het scherm de bootjes steeds dichter naar de finish te zien bewegen en die 21m verschil te zien verminderen naar uiteindelijk 14m verschil tussen onze EJZ en die van Argo. 

Alle Uitslagen

Veld Wie Tijd Positie 
DG Laura Kempen 7:32.5 45e 
Alma Rudenlöv Karlsson 8:11.9 84e 
Lola de Rooij 8:14.9 85e 
LDEj4 Senne Spaan, Fleur van Dam, Lynn Buningh, Minke Oosterga 8:08.0 8e 
LDEj4 (Pelargos/Proteus) Anna Glendenning, Yentl Witte 8:19.5 16e 
DEj4 Maria Hoendernis, Emma Fraterman, Christa Anker, Mayon van ‘t Westeinde 7:53.6 3e 
HEj4 Melle Wanders, Jurgen Otten, Zander Tocher, Thijs van ‘t Schip 6:40.1 2e 

Wat een mooie wedstrijd was het, met de intense sfeer die er op de NKIR hoort te hangen. Met de prestaties die alle ploegen en roeiers hebben neer gezet, belooft het een heel mooi seizoen te worden met wedstrijden vol spanning en sensatie! 

Volg deze ploegen het aankomende seizoen om te zien wat voor bewonderenswaardige wedstrijduitslagen ze neer zullen zetten.