Waarde leden,

Dit weekend heeft Pelargos weer niet stilgezeten. Het was voor de wedstrijdselectie tijd voor de allereerste wedstrijd van het seizoen!

Afgelopen zaterdag, 11 december, heeft het Nederland Kampioenschap Indoor Roeien, (de befaamde NKIR) plaatsgevonden in de Sporthallen Zuid te Amsterdam. Door de nog steeds geldende coronamaatregelen mocht er helaas geen publiek mee. De Sporthallen-Zuid werden aangewezen als doorstroomlocatie, daarom mochten roeiers en coaches slechts kort voor en na het starten van de wedstrijd aanwezig zijn. Gelukkig kon de wedstrijd op deze manier wel plaatsvinden.

In dit eerste spannende meetmoment voor de wedstrijdselectie werd Pelargos vertegenwoordigd in de DEj4 (Dames Eerstejaars 4) en LDEj4 (Lichte Dames Eerstejaars 4) velden. Om 14:30 was het aan de DEj4 om de strijd aan te gaan met twee ploegen van Vidar, twee ploegen van Phocas, Laga, Saurus en een combinatieploeg van Proteus/Skøll.

De dames startten lekker vlot weg tussen de andere ploegen en lagen daardoor na de eerste 500m op een derde plek, en dan is het de kunst om je in je tijden vast te bijten! Tussen de 1000m en 1500m, dat gigantisch zure stuk, kropen bij alle ploegen de tijden wat omhoog en zo schoven de dames terug naar plek 5. Dan het 1500m punt, daar komt het einde van de 2km lange ergo-tunnel in zicht. Je wil zo snel mogelijk van de ergo af kunnen. Harder trappen = eerder klaar, dus tijd voor een eindsprint. Tempo mee, kracht mee en trappen tot je niet meer kan. En dat hebben de dames gedaan!

Met een gezamenlijke tijd van 08:08,4 eindigden zij op een 6e plek in hun veld en daarmee gaven ze Laga en Phocas het nakijken. Super gewerkt meiden! 

Bovenaan de livestream werd het staande record van Pelargos uit 2017 nog weergeven. Kort leek het erop dat Vidar dit record zou gaan verbreken, maar waar onze dames in 2017 een hele stabiele race geroeid hebben kreeg Vidar rond de 1000m zwaarder en zwaarder. Daarna kwamen zij ook niet meer terug op het recordgemiddelde. Dat Pelargos-record van 07:40,2 uit 2017 staat dus nog keihard bovenaan.

Gelijk in de race daarna was het aan de LDEj4. Om 14:45 mochten zij hun geliefde stalen ros beklimmen en als primeur binnen dit veld de basis zetten voor Pelargos bij de LDEj4. Waar de EJD in een vrij klein veld startte, is het veld van de EJLD bijna drie keer zo groot. Er hadden zich maarliefst 15 ploegen ingeschreven! Met concurrenten Asopos, Skadi, Triton, Laga, Njord, Skøll, Gyas, Proteus, Vidar, Okeanos, Saurus, Nereus, twee ploegen van Phocas en een Asopos/Proteus combinatie zat de wedstrijd-hal bomvol. Na de befaamde: ‘Hendels vast, sit ready, attention’ en de buzzer trapten de meiden lekker vlot de start af om keurig terug te komen op een steady tempo.

De eerste 500m werd op een honderdste na op 2 plat getrapt. Hiermee zaten ze op een 9e plek. Tot aan de 1000m heb je nog redelijk wat frisse energie, maar na die 1000m is het doorbijten, je focuspunten er bij pakken en de tempo’s behendig meenemen. Hoe beter je dat doet hoe stabieler je blijft gaan. Bij de 1500m zaten Saurus, de Asopos/Proteus combi en Nereus met slechts 2 seconden verschil de dames op de hielen. Ruim daarachter zaten nog twee ploegen van Phocas, maar met de eindsprint lukte het geen van hen om nog voorbij onze meiden te komen!

Met een tijd van 08:14,5 zetten zij een keurige eerste LDEj4 tijd neer voor Pelargos. Ze hebben alles gegeven tijdens deze eerste wedstrijd, daar mogen we als vereniging heel erg trots op zijn.

PloegGezamenlijke tijd
EJD 4+08:08,4
EJLD 4+08:14,5

Voorlopig zal het weer even stil zijn rondom wedstrijden. Alle ploegen gaan de bittere winter doortrainen om op het weekend van 12-13 februari topfit aan de start van de Winterwedstrijden te liggen. 

Tot snel weer!