Het laatste roeiweekend van het seizoen, een extra lange. Drie dagen hoog niveau roeien waar we het seizoen voor de huidige wedstrijdroeiers wordt afgesloten en waar de toekomst zich aanmeldt. EJD ’17 zwaaide af, de Talenten heren dienden zich aan. Dit natuurlijk met een tal epische wedstrijden waar beide zich van hun beste kant wilden laten zien.

Vrijdag begon de toekomst op de Argo Sprints met een 500 meter lange inspanning. De eerste wedstrijd met z’n achten bij elkaar. De HTal 8 is een zwaar veld – elke vereniging wil hun acht beste jongelingen laten zien – met 13 ploegen. Onze heren zaten in de eerste Voorwedstrijd, samen met Okeanos, Gyas en Njord. De eerste twee zouden doorgaan naar de A-Finale. De heren gingen na een paar maanden trainen hard van start, het veld lag dichtbij elkaar. Niemand gaf een centimeter toe op de tegenstand. Er werden harde halen gemaakt, hier en daar wat uit het ritme, iets te snel het water uit en een beetje racen op de slidings. Het was voor iedereen de eerste wedstrijd bij en tegen elkaar en nervositeit speelde elke ploeg parten. Dit kwam de spanning in de wedstrijd meer dan ten goede. Het was intens en zo voorbij, waar onze heren de finale met een derde plek op nog geen taftlengte misliepen. Njord hadden ze wel mooi achter zich gelaten en ze kwamen mooi met de rest van het veld, dit was een goede start. Op naar de dames.

Kort daarna mochten onze dames zich melden, directe A-Finale. Er werd geroeid tegen Gyas, Njord/Triton, Orca en twee ploegen van Vidar. Serieuze ploegen, maar de vorige keer waren we ook de snelste op de 500. In de ondergaande zon lagen ze klaar, zes boten naast elkaar op de plek gehouden door kleine Argonauten in kleine dobberende bootjes. Alle ploegen lette op, start klaar en go. Startje, hard opslaan, tien eroverheen, naar baantempo, tempo richting de 40. De slagen klopte, het ritme klopte, de ploegen lagen de eerste 300 meter zo goed als naast elkaar. Doorzetten – richting de streep. Orca en Vidar 1 zakte een stukje weg, onze dames, Gyas en Njord/Triton zette door. Lichte breuk in het veld, onze dames waren bij. Door naar de laatste honderd meter. Gyas liep weg, die gingen de overwinning tegemoet – twee seconden later kwamen we samen met Njord/Triton over de finish. Het was een mooie wedstrijd. Laatste sprintje van het jaar, op naar de zaterdag, op naar de NSRF Slotwedstrijden!

Het was zaterdag weer aan de heren, volle 2K. Hier nog meer deelnemende ploegen dan op de vrijdagavond, 18 in totaal. Drie voorwedstrijden met in elk zes ploegen, veel concurrentie. Nummer 1 & 2 van elke wedstrijd gingen door naar de A-Finale. Onze heren moesten het opnemen tegen Aegir, Proteus-Eretes, Skoll, Njord en Phocas. Bij de eerste 500 meter lag iedereen net als bij de dag ervoor dichtbij elkaar. Alleen nu moesten er nog 1500 meter bij. Aegir en Proteus waren bij de 1000 meter weg. Varen om de eer, laten zien wat je kan en waar je volgend jaar ligt. Het was seconden spel, Skoll voorop met nog geen twee meter voorsprong, Njord een paar centimeter, Phocas voer rond onze stuur – Vera Slagter. Zij spoorde de mannen op , bouwen, tempo, kom op. Richting de 1500 meter lag Phocas ruim achter ons, Njord ging Skoll voorbij, Skoll lag iets voor. Overbrugbaar gat, doorzetten, bij elkaar blijven. Naar de finish toe, we hadden nog overlap maar Njord wist het gat te behouden. De A-Finale was niet gehaald. Wel was er een competitieve tijd neergezet, een tijd waarmee vol goede moed en meer training naar het volgende seizoen kan worden geroeid.

Uur later, de beurt aan de dames. De laatste wedstrijd van het eerstejaars klassement. Nummer 1,2 en 3 naar de A-Finale. We mochten het in de tweede voorwedstrijd opnemen tegen Vidar, Njord/Triton en een tweede Vidar ploeg. Een van deze boten moest er worden afgepaald. Heel goede start, mee met Vidar en Njord/Triton. Tweede Vidar ploeg achter ons. Door en afzetten van die ploeg. Baantempo aanhouden, blijven catchen en vol druk houden. De dames deden het, met Njord/Triton mee, kijken of we er langs kwamen, inlopen dan weer ietsje teruggeslagen worden. Maar steeds met overlap, Vidar bij de 1000 meter op twee bootlengtes. A-finale in bereik, tweede kilometer nu ook zo roeien. Njord/Triton liep ietsje uit. Nog steeds overlap, opzetje Njord/Triton weer in bereik. Vidar op hopeloze achterstand, naar de streep toe. Halen blijven afmaken, brandende zon en door, weer dichter op de Njord combi. Bij de lijn net erachter, en, en de A-Finale gehaald! Blije koppen in de boot en langs de kant, focus herpakken, rust opzoeken en klaarmaken voor de A-finale die een paar uur later volgde.

De zon op z’n het hoogste punt van de dag, zinderende hitte op de Bosbaan. Euros, Vidar, Gyas, Njord/Triton en Laga aan de startlijn. Volle focus – niet geheel toevallig op de gevoelige plaat gezet. De kamprechter doet z’n praatje, lampje is aan, en daar gaat de zoemer. Het startje tot tranen toe geoefend gaat gesmeerd, mee met het veld. Euros, de dominante ploeg die elke wedstrijd tijdens het kortebaan seizoen heeft gewonnen loopt samen met Vidar weg. Onze dames strijden met Gyas, Njord/Triton en Laga. Laga achter ons, de andere twee een kort bootstukje voor ons. Er wordt weer hard geroeid, iedereen weet wat ze moet doen. Gyas loopt ook weg, Njord/Triton en Laga om ons heen. Blijven bouwen, blijven catchen, het zweet loopt over de hoofden heen. Ze gaan door, zakken iets weg ten opzichte van de twee ploegen en komen net achter Laga de finish over. Goede wedstrijd gevaren, en, de enerlaatste wedstrijddag van hun seizoen.

Dan de zondag, de laatste dag van het seizoen. Twee velden om te starten, het Beginnelingen veld en als toegift een wedstrijd in het Gevorderde veld. In de ochtend de beurt aan het eerste veld. Roeien tegen Gyas, Orca en Njord/Triton. Nummer 1,2 en 3 naar de A-Finale. Weer het startje, weer ging hij goed. Onze dames voorop in het veld, snelle, krachtige slagen. Niemand loopt op ons uit, dit beloofd een mooie te worden. Halve boot voor op Orca. Gyas en Njord/Triton weer een halve boot voor. Iedereen zet zich vol in. De laatste echte wedstrijd, de laatste serieuze met de oude sparpartners. Op de 1000 meter een thriller, precies dezelfde tijd als Orca. Vasthouden, Utrecht terug duwen. Door naar Njord/Triton die lagen in bereik en weg van Orca. Er bleef hard gestaan en weggezet. Als een speer het water over, toch mocht het net niet baten. Orca kwam er minimaal overheen.

De laatste wedstrijd werd gevaren in het gevorderde veld, hier mochten de dames vrijuit gaan. Even zonder druk roeien en de Bosbaan over. De andere ploegen waren Orca, Okeanos en een Laga/Pelargos combi. Lisa Frima stuurde namelijk zowel de Laga heren als de dames. In dit gevorderde veld was er geen verwachtingspatroon, gewoon lekker gaan. En lekker gaan deden onze dames. Bij de eerste paar honderd meter werd er volop meegegaan, toeschouwers van andere verenigingen keken verbaast en met licht ontzag naar deze nieuwe boot in het gevorderde veld. Het plezier spatte ervan af en de boot ging hard, we kwamen mee. Uiteindelijk moesten we dan toch toegeven op deze meerderejaars roeisters, wat meer dan logisch was. Maar het was een mooie wedstrijd en een goede afsluiting van een mooi seizoen waar veel in gebeurd is. Lisa’s boot haalde in de voorwedstrijd nog de A-Finale, die ze vervolgens helaas niet won.

Voor onze dames zat het seizoen erop en mocht er weer eens met een biertje worden teruggekeken op een mooi seizoen waar heel Nederland is doorkruist, met een uitschieter in België. Met elke vereniging zijn de degens gekruist, overal waren er mooie momenten. Het is nu voorbij, dag EJD ’17, hoi HTal 8+.