Lieve leden! 

Woensdag hebben maar liefst dertien roeiers en twee stuurtjes de Ringvaart Regatta 2023 uitgevaren. Deze wedstrijd, die maar liefst 100 kilometer lang is, kan je toch wel de taaiste wedstrijd van het jaar noemen. De tocht begint in Leiderdorp, waar de route al snel vervolgt naar Schiphol via de Kaag. Vanaf daar is cirkelen de boten terug naar Leiden waarbij ze Haarlem nét aantikken. Bij Leidschendam, op de 90 kilometer, kunnen de roeiers iets langer rusten voor de laatste 10 kilometer naar Delft. De laatste 500 meter van de Ringvaart is een sprint.  

Mocht je álle berichtgeving hebben gemist afgelopen dagen, zal ik nog één keertje de ploegen aan je voorstellen.  

Als eerste Cormac McKinney in de skiff. Cormac heeft afgelopen jaar een eigen skiff aangekocht in Ierland. Deze prachtige zwarte skiff heet “mar is féidir liom”, wat in het Iers “Omdat ik het kan” betekent. Én of Cormac het kan! 100 kilometer in je eentje is een hele uitdaging. Cormac begon echt ontzettend sterk. Hij had als doel om de 8+ in te halen – en dat heeft hij heel even ook gedaan. Daarna kon hij de 8+ echt heel goed bijhouden. Tot Zwanenburg (39 kilometer) is hij ook niet uit de boot geklommen. Na een korte pauze (lees: 20 minuten) sprong hij de boot weer in voor de volgende stop. Ook hier bleef hij hard doorstampen. Vanaf Lisse, de volgende stop, werd het echt zwaar. Je moet dan weer de Kaag over (een wild stuk water) en het was te merken dat hij het zwaar kreeg. Gelukkig kon hij in Leidschendam voor iets langere tijd de boot uit om even te herstellen. De eerste paar kilometer daarna gingen goed – daarna werd het écht heel zwaar. Dat hij nog een 500 meter sprint uit zijn benen heeft gepompt is een klein wonder. Na de finish dobberde hij langzaam naar Proteus, waar hij door de roeiers van de Kippen Vier werden onthaald. Cormac, congratulations! 

Cormac heeft er 11:50:28 over gedaan. Zijn 500 meter sprinttijd was 02:57. Met zijn tijd heeft Cormac in de top 53% op basis van de tijd, en top 60% op basis van het record.  

De 8+ bestaat uit Sophie, Yentl, Bauke, Jannick, Pim, Isa, Dries, Birgit en st: Nina. Deze ploeg waren echt de gezelligheid zelve op het water. Nina die kletst lekker door, pompt foute hitjes door de coxbox en geeft zelfs nog wat commentaar over het water waar de roeiers overheen roeien. De acht ging tegelijkertijd met Cormac het water op. Al om 7:30 stonden zij klaar, na een beetje gesleutel aan de boot, om de boot in te stappen. Aan de binnenkant van de boot zaten de bananen en de energierepen al vastgeplakt en ze gingen vlot op pad! Het was duidelijk dat Nina haar hand niet omdraaide voor het sturen van de Ringvaart – dat ging uiterst natuurlijk. Tijdens de stopjes werd er flink gebunkerd. Maar ook voor deze ploeg was het goede moraal op gegeven moment ook een beetje op: de laatste (kilo)meters waren taai en lastig. Gelukkig hadden zij een dappere volgploeg: Daniel heeft de volle 100 kilometer meegereisd. Ook Thijs was paraat op zijn vouwfietsje! Roeiers en stuur: in the pocket, zou ik zeggen. Jullie hebben je weer van je beste, sportiefste, leukste en gezelligste kant laten zien. Jullie waren écht aan het genieten.  

Pelargos/Laak heeft er 11:19:25 over gedaan. De sprinttijd was 00:02:32. Met deze tijd bevindt de ploeg zich in de top 40% op basis van tijd en in de top 60% op basis van het record.  

Last, maar zeker niet de least, hebben we natuurlijk de heren en dame van de dubbelvier-met. Met Kelly als stuur gingen Tiemen, Zander, Bram en Maarten het water op om 100 kilometer te knallen. En óf ze dat hebben gedaan. Deze ploeg heeft een ontzettend sterke tijd neergezet. Vanaf het begin af aan waren ze moeilijk bij te houden, maar vanaf Leidschendam hebben ze een indrukwekkende eindsprint van 10 kilometer ingezet. Daarna kon er ook nog eens een klein lachje vanaf! Zij worden al maanden gecoacht door Niels – die natuuuurlijk gepresenteerd was. Hij heeft het hele stuk meegefietst (waarvoor hulde). Deze ploeg heeft echt hard, veel, en consequent getraind voor de Ringvaart, en het resultaat mag er op overtuigende wijze wezen! Deze ploeg heeft geroeid voor het KWF, en hebben tot nu een prachtig bedrag opgehaald van meer dan tweeduizend euro. 

Pelargos 4* had een tijd van 10:02:49 (!). De sprinttijd was 00:02:37. Zij hebben het geschopt tot de top 25% op basis van het record, en tot de top 13% (!!) op basis van tijd.  

Ik richt me nu even tot de ploegen: roeiers, stuurtjes, coaches en volgploegen – jullie hebben een bewonderingswaardige prestatie neergezet. Zonder ieder van jullie was de dag heel anders verlopen. Wees trots op jezelf en wat je hebt toegevoegd – heel Pelargos is ook trots op jullie.  

De foto’s van Niels zijn hier te vinden: https://photos.app.goo.gl/2qwXMWxQo9psxq5Y6. De foto’s die Just heeft gemaakt zijn al te vinden op de Flickr-pagina van Pelargos: https://www.flickr.com/photos/hsrvpelargos/albums/72177720308740866.