Het wordt langzaamaan weer lekker weer en veel mensen krijgen zin om het water op te gaan in kleine nummers zoals een skiff of een dubbel 2. Graag willen wij jullie op een aantal dingen wijzen voordat jullie in deze boten gaan roeien.

Bij Pelargos mag je na je eerste jaar leren skiffen. Een skiff is een eenpersoons boot. Om hierin te mogen roeien moet je een diploma halen. Dit is omdat scullen allemaal anders werkt dan boordroeien, je roeit namelijk met twee palen in plaats van één. Het is een ongestuurd nummer en je kunt makkelijk omslaan.

Bij Pelargos kan je een scull 1 en scull 2 halen. Scullen is ontzettend leuk om te leren, dus lees hieronder precies hoe het allemaal werkt en hoe je het kan leren:

Voor alle eerstejaars:

Jullie zijn net begonnen met de NOOC bokaal en deze duurt tot 30 juni/1 juli. Dat weekend vindt de laatste wedstrijd van de bokaal plaats. Het is pas toegestaan om te leren scullen na deze slotwedstrijden. Dan is het lekker weer en zijn er mogelijkheden om het te leren. Het damesdispuut Batje IV heeft vorig jaar de ‘Batje IV skiff dagen’ georganiseerd waarin je les kreeg en uiteindelijk je skiff 1 diploma kan halen. Iets vergelijkbaars zal dit jaar weer plaatsvinden dus kom vooral langs en stap in de boot. Tegen die tijd zal hier meer informatie over komen.

Wij willen dat iedereen goed en zorgvuldig met het materiaal omgaat. Nu het weer lekker weer wordt mogen de ouderejaars gaan leren skiffen en willen meer mensen gaan scullen. Om het geheugen weer even op te frissen wil ik jullie op een aantal dingen wijzen:

Ik wil leren scullen maar ik weet niet welke boten ik mag gebruiken:

Je mag als ouderejaars leren skiffen als het water boven de 15 graden is. Dit kan je checken via de website van Rijkswaterstaat. Hier zoek je op ‘Brienenoordbrug’, als het water daar boven de 15 graden mag je leren skiffen. Mocht je je afvragen, waarom dit punt? Roeivereniging DDS gebruikt dit punt ook om te meten omdat dit water langs ons komt en het dichtsbijzijnde meetpunt is.

Als je wil leren skiffen gebruik je de volgende beginnersskiffs van Pelargos:

  • Eentje
  • Adfundum

Hierin mag je leren scullen maar je mag alleen in één van deze skiffs roeien als iemand met een scull 1 of 2 je coacht en begeleid. We willen dat iedereen het kan leren en dat er geen dingen onnodig stukgaan. Daarom is het belangrijk dat iemand met minimaal een scull 1 diploma je begeleidt in hoe je bijvoorbeeld een skiff uit de stelling moet halen en in het water moet leggen, en natuurlijk het skiffen zelf.

Weet je niet wie er allemaal een scull 1 of 2 diploma hebben? Neem dan een kijkje in MyFleet. Hier kan je precies zien wie welk diploma heeft en wie je dus kan benaderen om het diploma af te nemen en te coachen.

Ik heb mijn scull 1 diploma, in welke boten mag ik roeien?

Als je je scull 1 diploma hebt gehaald dan mag je ook buiten de bruggen roeien, aan beide kanten van de loods mag je dan onder de eerste brug door. Dit mag alleen als er op de kant een ervaren coach meefietst om vooruit te kijken of er bijvoorbeeld binnenvaarders aankomen.  Als je je scull 1 hebt mag je in dezelfde skiffs roeien als hierboven roeien, dat zijn:

  • Eentje
  • Adfundum

Als je je scull 1 diploma hebt, mag je je scull 2 halen.  Je scull 2 diploma moet worden afgenomen door iemand die zelf ook een scull 2 diploma heeft.

Ik heb mijn scull 2 diploma gehaald, in welke boten mag ik nu roeien?

Als je je scull 2 diploma hebt dan mag je in de wat betere skiffs roeien, namelijk:

  • Schimmelpenninck (80kg)
  • Van Mierlo (70kg)
  • Drees (90kg)

Hierbij geldt natuurlijk nog steeds dat als je het water op gaat, je een ervaren coach aan de kant moet hebben die meefietst.

Naast skiffs heb je ook dubbeltwee boten in de loods liggen. Hoe zit het daar ook alweer mee?

Ik wil graag in een dubbel 2 roeien, wanneer mag dat?

Je mag in een dubbel 2 roeien als beide roeiers een scull 2 diploma hebben. Heb je dit niet? Dan moet je eerst je scull 2 halen voordat je in een dubbel 2 mag.

Als je allebei een scull 2 diploma hebt, mag je roeien in de:

  • 2 woorden 9 letters (momenteel uit de vaart)
  • Dubbelzinnig (momenteel een wedstrijdboot)
  • Hard to Beat

Hiervoor geldt ook dat je altijd een coach mee moet hebben buiten de bruggen.

Uitzonderingen:

Bij aanvraag bij het bestuur is uitzondering mogelijk.  Bijvoorbeeld: Techniek van de wedstrijdploeg verbeteren, dan zou er een ervaren (scull 2) roeier op boeg mogen zitten en onervaren op slag.

Ook kan het zijn dat er wedstrijdroeiers een boot gebruiken zoals nu bij de dubbelzinnig. Het is dan niet de bedoeling dat er door andere mensen in deze boot wordt geroeid. De boot zal dan ook niet kunnen worden afgeschreven

Algemeen:

Verder geldt natuurlijk altijd: schrijf boten af in het botenboek als je gaat roeien en is er iets kapot;meld dit dan DIRECT door het te melden in het botenboek. Kom je er niet uit, mail dan naar materiaal@pelargos.nl.

Mocht iemand van het bestuur nou zien of horen dat er is geroeid buiten de bruggen zonder coach of zonder een diploma of in een boot waarvoor je het diploma nog niet hebt? Dan volgen er sancties. Deze sancties zijn niet bedoelt om vervelend te doen, maar omdat veiligheid boven alles gaat. De sancties worden per situatie bepaald door het bestuur.

Wil je weten hoe een scull 1 en 2 diploma eruitziet? Klik dan hier!

Wil je alles over diploma’s en de boten waar je in mag roeien? Klik dan hier!